„CSAK” Játék?!

„CSAK” Játék?!

Miért fontos, hogy időt kapjon, szánjon egy gyerek a játékra? Ne bagatelizáljuk el a kérdést!

A gyerek számára a játék nem „csupán” kikapcsolódás! Egyik legfontosabb része egészséges fejlődésüknek!

Hogy hogyan tudjuk megsegíteni őket abban, hogy játék közben olyan tapasztalatokat szerezzenek, amelyek birtokában az élet egyéb területein is remekelhetnek, azt itt olvashatjátok:

 

 

Készítsünk színes szappanbuborékos csodafestményt!

 

 

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de az ilyen borongós sötét napokon nekem nagyon nagy szükségem van vidám színekre magam körül. Amikor az időjárás borús, ne hagyd, hogy a te és veled együtt apróságod kedve is elmenjen a napi játéktól.

Íme egy tipp, amitől biztosan színesebbnek fogod látni a világot! Vigyázat a kacagás és a jókedv elkerülhetetlen!

Készítsünk színes szappanbuborékos csodafestményt!

Grimm legszebb meséi?

 

 

Beszélgetés az óvodai öltözőnél, két szülő cserél tapasztalatokat. Anyuka nagyon kacagva:

- Képzeld, tegnap este a Békakirályt meséltem Pannának (3 éves, kis csoportos)! Reggel az úton békákat kellett keresnünk, hogy mepuszikálhassa és királyfi legyen belőle!!!!

Idő! Idő! Idő!

Egy anyuka panaszai:

"Tudod én annyira szeretnék együtt lenni velük! De reggel elviszem őket az oviba-suli, elmegyek dolgozni, és mikor végre végzek és értük mehetek már annyira fáradt vagyok és akkor még vár a háztartás is...!"

Tudod, ha te is és a párod is dolgozik, a gyerekek pedig reggeltől késő délutánig az oviban, suliban vannak, abszolút jogos a kérdés:

Mikor neveljem a gyerekem????

Nézzünk egy  meglepően egyszerű praktikát, amivel nem is hinnéd, mennyit könnyíthetsz magadon!

Jól érzed, a gyermeked teljes figyelmet kér tőled: nem elég neki, ha bevásárlás vagy főzés, mosogatás közben kikérdezed, mi volt az oviban vagy a suliban, bár úgy érezheted, a dolgok párhuzamos együttvégzésével időt adhatsz neki, ez koránt sincs így. Hiszen gondolj csak bele: Te sem szívesen beszélgetsz valaki olyannal, aki nem szenteli neked teljes figyelmét. De vajon lehet-e egyáltalán ilyen alkalmakat betervezni egy napotokba. Például: "Peti fiam, most hat óra van! Van fél órám, gyere és mondj el mindent, amit szeretnél!" Hát, ilyen formában biztosan nem lesz meghitt a beszélgetésetek... De a megtervezett beszélgetések már csak ilyen döcögősök!

És akkor mégis hogy kellene ezt elég jól csinálni?

Tervezz! De első sorban ne programot, hanem be nem tervezett időt. Amikor a reggeli teendőidet írod össze, hagyj benne egy lyukat, tervezd úgy hogy ráérj! Egészen biztosan vannak olyan dolgok, amiket szívesen halogatsz- esetleg ezeknek a dolgoknak az idejében valamilyen kitöltő tevékenységet végzel, mint teafőzés, pakolgatás, zenekeresés , hogy mégse legyen olyan nehéz megcsinálni a "hőn áhított " dolgot...Mindehelyett, ezt az időt tervezd be tudatosan ráérő időnek! Játsz, beszélgess, sétálj egyet gyermekeddel!

A ráérős idő betervezése már csak azért is nagyon jó, mert emberek vagyunk: nem úgy, mint a gépeknek, nekünk igenis vannak hangulataink, véletlen ötleteink! Ezekre pedig, ha nem számolsz időt és elcsúszol a magad számára megszabott napi beosztásodtól, egész biztosan ideges leszel, szorongsz és akarva, akaratlanul átragasztod ezeket az érzéseket, akár csak az influenzát gyerkőcödre is! Hát kinek kell ez?

Éljen tehát a betervezett betervezetlen idő!

A Kicsikért, hogy Naggyá válhassanak!

Kedves Mindenki!

Posztós Réka vagyok, pszichológus. Az időm nagy részét gyerekekkel és a családjaikkal töltöm. Elhihetitek számtalan féle gyerekkel találkoztam már, és nagyon sok szülővel is természetesen. Azt gondolom, kimondottan nehéz dolog ma szülőnek lenni. Nagyon sok olyan felnőttel beszélgettem az utóbbi években, akiknek a legfőbb problémája, hogy bizonytalan saját magában, nevelési módszereiben, és talán ezzel nehezíti leginkább gyermekével való kapcsolatát, illetve korlátozza magát és családját abban, hogy elégedett, kiegyensúlyozott, boldog életet élhessenek. Újra és újra felteszi magának a kérdést: "Ezt most jól csináltam?". Szeretnék segíteni Nekik és Neked is -aki most megtisztelsz azzal, hogy soraimat elolvasod- abban, hogy elég jó szülőnek érezhessék magukat, illetve magadat! Ezért jött létre ez a blog és persze a Kicsikért, hogy Naggyá válhassanak!